KOMUNIKAT POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII W SPRAWIE PRYSZCZYCY

Czytanie treści strony dostępne.
KOMUNIKAT POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII W SPRAWIE PRYSZCZYCY

12.03.2025

 

         Powiatowy Lekarz Weterynarii w Lublińcu, w związku wydaniem dnia 7 marca br. zakazu wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zwierząt, produktów i przedmiotów, które mogą przenosić pryszczycę z terytorium Republiki Węgier oraz z części terytorium Republiki Słowackiej, przypomina, że pryszczyca to wirusowa, bardzo zakaźną chorobą zwierząt parzystokopytnych, w tym bydła, świń, owiec i kóz.

              Możliwość przeniesienia wirusa istnieje poprzez kontakt bezpośredni pomiędzy zwierzętami, za pośrednictwem mięsa i produktów mięsnych, mleka i jego przetworów, nasienia, skór, wełny, paszy dla zwierząt, itp. oraz poprzez człowieka, sprzęt gospodarski, ptaki, owady, gryzonie, środki transportu czy odzież. Wirus jest wydalany przez zwierzę od ok. 4 dni przed wystąpieniem pierwszych objawów klinicznych, dlatego ważne jest by do stada wprowadzać zwierzęta, które pochodzą z wiadomego źródła, o potwierdzonym statusie zdrowotnym.

 

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI

z dnia 7 marca 2025 r.

w sprawie zakazu wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zwierząt, produktów i przedmiotów, które mogą przenosić pryszczycę

Na podstawie art. 48 ust. 3 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2023 r. poz. 1075) zarządza się, co następuje:

§ 1. Zakazuje się wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z terytorium Republiki Węgier oraz z okresu Komárno w kraju nitrzańskim i z okresu Dunajská Streda w kraju trnawskim położonych na terytorium Republiki Słowackiej następujących zwierząt, produktów i przedmiotów, które mogą przenosić pryszczycę:

1) zwierząt parzystokopytnych i materiału biologicznego tych zwierząt;

2) świeżego mięsa, podrobów, mięsa mielonego, mięsa oddzielonego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych, osłonek i produktów mięsnych pozyskanych ze zwierząt parzystokopytnych;

3) surowego mleka, siary i produktów mlecznych pozyskanych od zwierząt parzystokopytnych;

4) produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych w rozumieniu odpowiednio art. 3 pkt 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nie przeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.2)) pozyskanych od zwierząt parzystokopytnych;

5) słomy i siana.

§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: C. Siekierski

 

 

 

Załączniki


Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

×
Skróty klawiszowe

Skróty klawiszowe